Hoewel je bij een huis uit de toekomst een hoop automatiseringen, technische snufje en andere ‘coole’ elementen verwacht, is dat niet altijd het geval. In de toekomst wordt vooral gestreefd naar duurzamere woningen en andere onroerende zaken. Duurzaamheid is namelijk enorm belangrijker en zal dat in de nabije toekomst alleen nog maar meer worden. Maar hoe kun je je woning optimaal verduurzamen? Laten we beginnen met de vloer! Wij zetten de meest duurzame vloeren voor jou op een rijtje!

Wat is een duurzame vloer

Een duurzame vloer heeft betrekking op een vloer die van duurzaam materiaal is gemaakt en daardoor een langere levensduur geniet. Duurzame materialen en grondstoffen zijn recyclebaar en hebben een lage impact op het milieu waardoor de ecologische voetafdruk wordt verkleind. Daarnaast worden duurzame materialen voorzien van een door de EU vastgesteld keurmerk. Hieraan kun je zien dat de grondstoffen voldoen aan de gewenste milieueisen.

Naast de duurzame materialen van de vloeren hangt de duurzaamheidsgraad van een voer ook af van andere factoren, zoals het productieproductieproces, de kwaliteit en het nodige onderhoud.

Productieproces

Is er veel energie nodig om een bepaald soort vloer te produceren? Dan kan het materiaal nog zo geschikt zijn, maar dan mag het eindproduct niet worden voorzien van een duurzaamheidskeurmerk!

Kwaliteit en onderhoud

Voor de kwaliteit en het nodige onderhoud geldt hetzelfde. Misschien is de kwaliteit niet goed en dien je de betreffende vloer regelmatig te vervangen of repareren. Of vraagt de vloer een intensief onderhoud met veel water of chemische producten. Ook dan mag de vloer niet als duurzaam worden bestempeld. Benieuwd naar de beste producten om een vloer te reinigen? Lees dan onze Top 10 vloerreinigingstest voor de beste vloerreinigingsproducten op een rijtje.

Bij duurzaamheid gaat het dus niet enkel om het materiaal, maar om het gehele pakket!

Top 5 meest duurzame vloeren

Tegenwoordig worden niet alleen hoge eisen aan de producten, maar ook aan de productie gesteld. Dit maakt dat steeds meer producten nu ook op duurzame wijzen worden geproduceerd. Zo ook vloeren. Steeds meer vloeren worden door hun steeds duurzamer wordende productie en verhoogde kwaliteit, tot duurzame vloeren gerekend. Hieronder volgt de top 5 van de meest duurzame vloeren.

Marmoleum

Een marmoleum vloer is een soort zeil of dunne tegel. Het is vergelijkbaar met een PVC vloer en is gemakkelijk te bevestigen. Marmoleum heeft een gemiddelde levensduur van 40 jaar. Daarnaast is marmoleum een natuurproduct en recyclebaar. Dit maakt de vloer het meest duurzaam vaan alle vloeren. Marmoleum wordt vervaardigd uit lijnzaadolie, hars, tallolie, houtmeel, pigment, jute, lak kalksteen. Deze PVC-achtige vloer is met name in Limburg populair. Dit komt door de grondstoffen die hoofdzakelijk in het Limburgse gebied worden gewonnen.

Natuurstenen vloer

Een natuurstenen vloer staat op nummer twee van de meest duurzame vloeren. Hoewel de levensduur van natuursteen veel langer is dan marmoleum, namelijk wel levenslang (of meer), behoort deze niet op nummer één. Dat komt door het massieve gewicht van de stenen. Het transporteren van deze tegels hebben een negatieve invloed op de duurzaamheid. Juist door het zware gewicht kost dienen er òf meer transportwagens te worden ingezet of vraagt het vervoeren meer energie/ benzine.

Echter, de levensduur, het onderhoud en de kwaliteit zijn enorm hoog!

Houten vloer

Een duurzame houten vloer is altijd een uitstekende keuze. De warme uitstraling past vrijwel in elk interieur. Daarbij gaat de vloer doorgaans zo’n 20 tot 40 jaar mee. Een duurzame houten vloer betekent dat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen en zijn voorzien van een FSC-certificaat. Het is wel verstandig te kiezen voor het juiste soort hout om een zo lang mogelijk levensduur te genereren. In Limburg, tussen de Eiffel en de Ardenne, kun je bijvoorbeeld houtsoorten vinden die speciaal geschikt zijn voor duurzame vloeren.

Vloeren van bamboe

Hoewel het misschien niet de meest voor de hand liggende keuze is, is bamboe een uitstekende optie voor een duurzame vloer. Bamboe is een snelgroeiende plant. Hierdoor behoort bamboe tot de snel hernieuwbare materialen. Bovendien is bamboe zeer sterk en gaat het levenslang mee. Daarnaast is bamboe ook nog eens heel stijlvol! De vloer biedt een unieke en aantrekkelijke uitstraling, waardoor het een interessante toevoeging is aan elk interieur.

Gietvloeren

Gietvloeren worden het vaakst gekozen in moderne interieurs. Ze geven namelijk een frisse en stoere look. Meestal wordt epoxy gebruikt voor het gieten van vloeren. Epoxy wordt erg hard. Hierdoor gaat de gietvloer zeker 50 tot 60 jaar mee. De vloer is in meerdere kleuren, of met uitzonderlijk design, verkrijgbaar. Daarbij is de gladde oppervlakte enorm geschikt voor robotstofzuigers omdat er weinig obstakels te zien zijn. De duurzaamheid en veelzijdigheid van gietvloeren, maakt dat deze enorm populair zijn in moderne huishoudens.

Uiteraard zijn er nog veel meer vloeren die ook beschikken over duurzame kwaliteiten. Voorbeelden hiervan zijn: parket, linoleum, laminaat, pvc en kurk. Elke vloer heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Afhankelijk van wat je mooi vind, is het belangrijk om te kijken naar de levensduur van de vloer. Ook als je voorkeur uitgaat naar een andere soort vloer, ook dan zijn er genoeg manieren om de levensduur van de vloer te verlengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *